Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

Από το μαγνητισμό στον ηλεκτρισμό - Η ηλεκτρογεννήτρια


Το δυναμό του ποδηλάτου είναι μια μικρή γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, που κατασκευάζεται από ένα πηνίο και ένα μόνιμο μαγνήτη.
  Όταν η ρόδα του ποδηλάτου γυρίζει, γυρίζει μαζί ο μόνιμος μαγνήτης που βρίσκεται μέσα στο πηνίο. Τότε το κύκλωμα διαρρέεται από ρεύμα και το λαμπάκι του ποδηλάτου ανάβει. Όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται η ρόδα τόσο πιο έντονα φωτοβολεί το λαμπάκι. Όταν η ρόδα σταματήσει να γυρίζει, το λαμπάκι σβήνει.


πηγή: http://psamouxos.blogspot.gr

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έναν μαγνήτη. Ανακαλύψτε τη φυσική εξερευνώντας τους μαγνήτες, καθώς και το πώς μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να ανάψετε μια λάμπα.(πρέπει να ανοίξετε τη βρύση για να δουλέψει η γεννήτρια)


Εφαρμογές της ηλεκτρογεννήτριας
(της περιστροφής του μαγνήτη στη γεννήτρια):
Στα υδροηλεκτρικά εργοστάσιαο μαγνήτης περιστρέφεται από έναν υδροστρόβιλο, ο οποίος κινείται με το νερό που πέφτει ορμητικά από καταρράκτη, φυσική ή τεχνητή λίμνη



Ατμοηλεκτρικά (θερμοηλεκτρικά) εργοστάσια
Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με την καύση των ορυκτών καύσιμων παράγουν θερμότητα για να ατμοποιήσουν το νερό. Ο ατμός περιστρέφει ένα στρόβιλο και αυτός μια γεννήτρια. Τα εργοστάσια αυτά παράγουν ρύπους οι οποίοι μπορούν να μολύνουν τον αέρα. Αυτά τα εργοστάσια λέγονται θερμοηλεκτρικά επειδή χρησιμοποιούν την ενέργεια θερμότητας για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.



Στις ανεμογεννήτριεςο μαγνήτης κινείται από την έλικα, η οποία κινείται λόγω του ανέμου.



πηγή: http://daskalosa.eu

Λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος


πηγή: http://psamouxos.blogspot.gr

Δες πως λειτουργεί η ανεμογεννήτρια και προσπάθησε να ηλεκτροδοτήσεις όσα περισσότερα νοικοκυριά μπορείς. Αρχικά πάτησε στο "ΗΟW IT WORKS" και στη συνέχεια "TRY IT OUT". Ρύθμισε την ταχύτητα του ανέμου (WIND SPEED) , το μέγεθος των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας (BLADE RADIUS) και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται η ανεμογεννήτρια (ALTITUDE) και δες πως αλλάζει η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος (POWER PRODUCED) καθώς και ο αριθμός των σπιτιών που μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα (HOMES SUPPLIED).



Προσομοίωση ηλεκτρικής γεννήτριας

πηγή: http://daskalosa.eu