Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

Γράμμα στον Tσάρλι Tσάπλιν


Κύριο θέμα του ποιήματος οι ευχαριστίες του ποιητή προς τον Τσάρλι Τσάπλιν για όσα του πρόσφεραν οι ταινίες του και η παράκλησή του να συνεχίσει με το έργο του να δίνει κουράγιο στους δυστυχισμένους ανθρώπους.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν

Ο Σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν 1889 − 1977), γνωστότερος με το υποκοριστικό Τσάρλι και, στην Ελλάδα κυρίως, με το προσωνύμιο «Σαρλό», υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ.

Είναι η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν βγήκε για πρώτη φορά στη σκηνή στην ηλικία των πέντε ετών, όταν ακόμα η μητέρα του δεν είχε εγκαταλείψει την καριέρα της, για να την αντικαταστήσει ένα βράδυ που ήταν άρρωστη, εκτελώντας με κωμικό τρόπο ένα τραγούδι-σουξέ μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων.

Από το 1912 ως το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό.

Ένας τύπος με στενό σακάκι και  φαρδύ παντελόνι ,   μικρό καπέλο, το χαρακτηριστικό μουστάκι, τα τρισάθλια λοξά παπούτσια,  το βάδισμα του πιγκουίνου .  Έξυπνος και συναισθηματικός , πέφτει συνέχεια σε γκάφες και προσπαθεί πάντα να βοηθήσει τους άλλους.

Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της Μουσικής των ταινιών του. Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι Μοντέρνοι καιροί, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, Τα φώτα της πόλης, Ο κύριος Βερντούκαι άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Ο Τσάπλιν παντρεύτηκε τέσσερις φορές, όλες με συναδέλφους του  και συνολικά απέκτησε 11 παιδιά.
                   

Στο "Χαμίνι" ο Σαρλό βρίσκει ένα εγκαταλειμμένο μωρό. Συγκινημένος, αποφασίζει να το φροντίσει.. Δεν είναι πλούσιος, αλλά είναι καλόκαρδος. Παίρνει το παιδί και το μεγαλώνει με τρυφερότητα. O Σαρλό και ο μικρός δουλεύουν μαζί: Το αγοράκι σπάει τζάμια και ο Σαρλό, που δουλεύει ως τζαμάς, φτάνει την κατάλληλη στιγμή για να τα επισκευάσει! Οι δυο τους ζουν ευτυχισμένοι μέχρι τη μέρα που ένας γιατρός αποφασίζει να πάρει το παιδί από τον Σαρλό για να το κλείσει σε ορφανοτροφείο... Αλλά και η μητέρα του παιδιού, που έγινε διάσημη τραγουδίστρια, προσπαθεί να βρει το παιδί της...



Σκηνές με το χαρακτηριστικό περπάτημα του Τσάπλιν.



Σκηνές από τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν




Η τελευταία σκηνή από την ταινία του Charlie Chaplin - Ο Μεγάλος Δικτάτορας που γυρίστηκε το 1940 και στην οποία υποδύεται τον Χίτλερ, Αξίζει να δείτε το λόγο του , στο τέλος της ταινίας.



Η Ελλάδα συμμετείχε με την Τάνια Τσανακλίδου το 1978 στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "Τσάρλι Τσάπλιν" σε μουσική Σάκη Τσιλίκη και στίχους Γιάννη Ξανθούλη.




πηγή: http://daskalosa.eu